Zašto mačke toliko vole kutije? (VIDEO)

Veterinari sa Univerziteta u Utrehtu odgovorili su na pitanje koje je muči mnoge ljubitelje mačaka: da li kutija u kojoj se može sakriti smanjuje stres kod mačke?

Zašto mačke toliko vole kutije? (VIDEO) Foto: Profimedia

Kako autori istraživanja navode:

"Primena kutije za skrivanje smanjuje stres kod mačaka, barem kratkoročno".

Dakle, kratak odgovor je - da. Ma koliko zabavno zvučalo ovo istraživanje, ono ima ozbiljnu svrhu.

"Domaće mačke (Felis sylvestris catus) mogu doživeti ozbiljne stresove u zatočeništvu", navode autori. To ih ne čini samo nesrećnim, već utiče i na njihov imunološki sistem, zbog čega su podložnije zaraznim bolestima.

Pogledajte i: Konačno snimljena najtajanstvenija mačka na svetu

Tim koji je predvodila dr Klaudija Vinke nasumično je podelila uzorke mačaka koje dolaze iz zatočeništva u grupe: jednu kojoj je data kutija i drugoj kojoj nije. Ponašanje mačaka je posmatrano dve nedelje i ocenjivano Kesker-Tarnerovim ocenama za mačiji stres (CSS).

Znate li: Zašto se veruje da crne mačke donose nesreću?

Do trećeg dana, mačke sa kutijama su imale manje CSS ocene u proseku, kao i manje varijacije. Neke mačke bez kutija su bile sasvim dobro, ali su druge pokazivale znakove stresa u mnogo većoj meri od bilo koje mačke sa kutijom. Nivo stresa za mačke bez kutija je opadao tokom vremena i do 14. dana, uhvatile su priključak sa srećnijim članicama svoje vrste.

Saznajte i: Pančevo štiti napuštene životinje

Uzorak od samo 19 mačaka je premali, ali se u radu zaključuje: "Kutije za skrivanje izgleda veoma obogaćuju sposobnost mačaka da se nose efikasno sa stresnim faktorima u svom novom okruženju u prvoj nedelji nakon dolaska".

Otkrijte i: Kako su lavica i jedan dečak postali prijatelji?

Zbog čega tačno mačke vole kutije predstavlja teže pitanje za nauku, mada postoje teorije koje uključuju to da vole toplotu i da je to njihov način da se relativno usamljena vrsta izdvoji od društva.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.