Drevni grob u Sibiru čuva najstariji par blizanaca

Drevna tragedija baca novo svetlo na život u doba neolita, pošto su arheolozi pronašlli ostatke žene koja je, čini se, umrla tokom porođaja pre skoro 8.000 godina.

Drevni grob u Sibiru čuva najstariji par blizanaca Foto: Twitter/Jamie_Woodward_

U pitanju je najstariji primer smrti usled distocije ili otežanog porođaja, kao i najraniji poznati primer blizanaca u arheološkoj istoriji, navode naučnici koji su otkrili ostatke. Ono što ovo otkriće čini toliko izuzetnim je da, iako su blizanci postojali u praistoriji, skoro da ne postoje direktni dokazi o tome. Novo otkriće to menja.

Saznajte i: Naučnici izveli drevnu sibirsku tehniku operacije mozga

Ostaci koji su stari između 7.630 i 7.725 godina, otkriveni su na praistorijskom groblju pod imenom "Lokomotiv", nedaleko od današnjeg Irkutska u Rusiji. Iako su ženski ostaci otkriveni još 1997. godine, tada se verovalo da je umrla sa jednim detetom. Međutim, ponovnim pregledom otkrića uočen je drugi set kostiju u karličnom predelu.

Otkrijte i: Oživljena 32.000 godina stara biljka

"U roku od pet minuta, rekla sam svojim kolegama: 'Bože, pa ovo su blizanci'," rekla je dr Angela Livers, arheološkinja s Univerziteta u Saskačevanu u Kanadi. Žena je imala između 20 i 25 godina kada je preminula, najverovatnije od posledica neobičnog položaja njenih blizanaca tokom porođaja. Jedna beba je imala neobičan položaj, tj. bila je okrenuta nogama nadole, dok je druga bila okrenuta normalno sa glavom nadole.

Pogledajte i: Naučnici sišli u misterioznu sibirsku rupu

Čak i danas, ovako nešto se dešava samo u 20 odsto slučajeva kod porođaja blizanaca i smatra se visokim rizikom. Blizanci su se možda spojili ili je jednom glava bila zarobljena u kanalu. Zbog toga su "sve tri individue umrle zajedno od komplikacija povezanih s porođajem", objašnjavaju istraživači. Liversova je navela da je žena položena na leđa u svom grobu sa zubima mrmota na telu, što je slično drugim primerima pronađenim u "Lokomotivu".

Ruska Naska: Ogroman geoglif losa pronađen u Sibiru

"To ukazuje da možda nisu znali da je imala blizance ili da umiranje tokom porođaja nije bilo toliko neobično da bi ga smatrali jedinstvenim", navodi Liversova. Grob ove žene i njenih blizanaca nije jedina neobična stvar na ovom lokalitetu. Godine 1995. arheolozi su otkrili grob vuka, stotinama kilometara od njegovog prirodnog staništa, zakopanog zajedno sa raznim pogrebnim predmetima.

Misterija: Narandžasto nebo iznad Urala

"Možemo da pretpostavimo da je vuk igrao veoma važnu ulogu u životu drevnog društva, pošto je veoma neobično za ovu životinju da bude u posebnom grobu", naveli su istraživači još 2003. godine.

Iako postoje drugi primeri gde su psi sahranjeni u grobovima u ovom periodu, grob vuka je jedinstven.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.