Mogu li delfini da osete tugu posle smrti člana porodice?

Naučnici jednog portugalskog univerziteta sproveli su istraživanje o tome na koji način delfini reaguju kada ostanu bez nekog pripadnika svoje vrste s kojim su bili bliski ili u krvnoj vezi.

Mogu li delfini da osete tugu posle smrti člana porodice? Foto: Shutterstock

Univerzitet u Portu sproveo je istraživanje u okviru kojeg su eksperti posmatrali delfine Atlantskog okeana i u okviru kojeg je zaključeno da i delfini prolaze kroz period tugovanja kada izgube bliske članove porodice.

Pogledajte i: Hoće li ljudi i delfini nekada moći da razgovaraju?

Proučena su dva slučaja tugovanja, od kojih je jedan snimio član posade jednog turističkog broda. Naime, četiri odrasla delfina su svojim telima i glavama pridržavala mrtvo mladunče gotovo pola časa pre nešto što su ga ostavili u okeanu i nastavili dalje. Drugi slučaj desio se kada je ženka održavala svoje mrtvo mladunče na površini vode.

Kako je Filipe Alves, vođa tima koji je sproveo istraživanje, objasnio, delfini u Atlantskom okeanu su veoma inteligentni, premda je ovu tvrdnju teško dokazati.

Pročitajte i: Porodica kitova „usvojila“ delfina sa deformitetom

Strani elektronski mediji prenose da, pored delfina, period žaljenja za mrtvim članom porodice imaju i majmuni, slonovi, morske vidre i foke.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.