Na današnji dan, 30. januar: Ubijen Mahatma Gandi

Na današnji dan, 30. januara 1948. godine, ubijen je Mahatma Gandi, indijski mislilac i vođa pokreta za nezavisnost Indije.

Na današnji dan, 30. januar: Ubijen Mahatma Gandi Foto: Profimedia

Svega pola godine nakon što je njegova zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije, Naturam Godse, pripadnik sekte Hindu Mahasabha, koja se protivila Gandijevoj politici pomirenja hindusa i muslimana, pucao je u velikog mislioca.

Pogledajte i: Neobični mostovi u severnoistočnoj Indiji

Prišao mu je s izgovorom da želi da ga pozdravi, ali mu je devojka koja je pratila Gandija objasnila da Mahatma kasni na molitvu, nakon čega je Godse odgurnuo devojku i pucao tri puta s udaljenosti od dvadesetak centimetara. Zatim je dopustio prisutnima da ga savladaju i sačekao hapšenje.

Mahatma Gandi je rođen 2. oktobra 1869. godine u Indiji, a školovao se u Velikoj Britaniji za advokata. Kasnije je živeo u Južnoj Africi, gde je osnovao pokret za građanska prava indijskih doseljenika. U svoju zemlju se vratio 1914. godine, a posle Prvog svetskog rata je postao član Indijskog nacionalnog kongresa i jedan od njegovih vođa.

Pogledajte i: Najčešći sufiksi za naseljena mesta u Indiji

Više puta je hapšen zbog serije nenasilnih akcija čiji je cilj bio sticanje nezavisnosti. Njegovi napori urodili su plodom 1947. godine, kada je Velika Britanija Indiji dala nezavisnost.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.