Beograd: Dokumentarna izložba "Industrijsko nasleđe Srbije"

U četvrtak, 29. januara 2015, u 18 časova u Kući kralja Petra Prvog biće otvorena interesantna izložba u kojoj će uživati svi ljubitelji istorije. Pogledajte šta ćemo sve imati priliku da vidimo na njoj.

Beograd: Dokumentarna izložba "Industrijsko nasleđe Srbije" Foto: PROMO

Izložba je koncipirana kao pregled sačuvane istorijske građe, dizajnerskih rešenja, originalnih fotografija, dokumenta i drugih artefakata koji svedoče o složenim procesima modernizacije društva.

U periodu od 1804. do 1918. u Srbiji je podignuto više od dvesta velikih fabrika i otvoreno nekoliko banaka i zadruga koje su pratile razvoj srpske industrije. Uz kratke informativne tekstove kao prilozi na izložbenim panoima nalaze se fotografije, dokumenti, fakture, planovi, portreti vlasnika, ugovori i prepiska nastala tokom poslovanja fabrika...

Na izložbi će biti predstavljeni kratkim informativnim tekstovima i odgovarajućim ilustracijama sledeći objekti koji više ne postoje: Topolivnica kod Nebojšine kule, Barutana u Stragarima, Amidžina topolivnica, Tabana za preradu kože u Beogradu, Mala topolivnica na Vračaru, Praviteljstvena čohara u Topčideru, "Knjaževski parni mlin", Pivara Ignjat Bajloni i sinovi, Društvo za istraživanje zlata u reonu Peka, “Prvo srpsko građevinsko društvo", Fabrika duvana u Beogradu, Turbinski mlin Ignjata Bajlonija, Parna pivara Đorđa Vajferta i mnogi drugi. Realizaciju izložbe podržao je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Organizator izložbe je Centar za istraživanje digitalne kulture, a autor mr Vladimira Anđelkovića. Izložba će za posetioce biti otvorena do 4. februara 2015, radnim danima i subotom od 12 do 18 sati. Ulaz je slobodan. bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.