Gde su spaljene mošti Svetog Save?

Dan Svetog Save je prilika da se podsetimo i jedne istorijske greške zbog koje je impresivni hram, u njegovu slavu, sazidan na pogrešnom mestu

Gde su spaljene mošti Svetog Save? Foto: Wikimedia Commons

Uvek je neka nevolja sa nacionalnim simbolima. Verovatno najbizarniji takav slučaj navodi Hju Trevor-Roper u knjizi „Izmišljanje tradicije“ podsećajući kako svuda prepoznatljivi škotski kilt uopšte ne potiče iz Škotske, već iz Irske. Pod vlašću engleske krune nastaje posebna kultura Škota, koja je tražeći način da se odvoji od Iraca i učvrsti „nacionalno biće“, greškom pozajmila upravo irski simbol.

Pogledajte i: Zašto je srpski jezik nešto drugo?

Evo jednog domaćeg primera gde je istorijska greška izrasla u simbol od betona, čelika i granita. Nad Beogradom se danas izdiže 82 metra visok Hram Svetog Save, jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, koji se zida više od jednog veka i po mnogo čemu je parabola moderne Srbije. Hram je podignut u čast Svetog Save, prvog srpskog književnika, svetitelja i rodonačelnika srpske crkve.

Saznajte i: Tesle više ne žive u Smiljanu

Lokaciju na današnjem Vračaru još 1895. izabralo je Društvo za podizanje Hrama Svetog Save uvereno kako je tadašnji Vračar isto ono brdo na kome je 1595. godine Sinan paša spalio njegove mošti. Međutim, ispostavlja se da se u 16. veku mesto koje se zvalo Vračar nalazilo 1,3 kilometra dalje. I da je hram na pogrešnom mestu.

Jedan dugi rat

Mesto zvano Vračar

Grad i crkva

Istraživači i toponimibonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.