Vesti

Zašto i otkad nosimo burme?

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Alati

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
emailPošalji prijatelju

Znate li istoriju i simboliku koja stoji iza tradicije nošenja burmi i zašto se one u većini kultura nose na domalom prstu leve ruke?

Burme danas širom sveta predstavljaju izraz ljubavi, ali niko ne može tačno da odredi kada je nastala ova tradicija.

Neki veruju da najstariji pomen o razmeni prstenja tokom venčanja potiče iz drevnog Egipta, pre oko 4.800 godina. Šaš, rogoz i trska, koji su rasli pored dobro poznatog papirusa uvijani su i uplitani u prstenje ili druge komade nakita koje žene nose tokom ovih svečanosti.

Pogledajte i: Zaveštanje od čipke

Krug je bio simbol večnosti, bez početka ili kraja, ne samo za Egipćane, već za mnoge druge drevne kulture. Rupa u sredini prstena takođe je imala značenje. Nije samo smatrana prostorom već kapijom ili vratima  koja vode do stvari i događaja - kako poznatih tako i nepoznatih. Dati ženi prsten znači večnu i besmrtnu ljubav.

Pročitajte i: Daleko od kuće

Materijali od kojih je to prstenje pravljeno nisu bili dugotrajni i uskoro su zamenjeni prstenjem od kože, kosti ili slonovače. Što je skuplji materijal, to je, verovalo se, veća ljubav prema onome kome se daje. Vrednost prstena je takođe demonstrirala bogatstvo davaoca.

Otkrijte i: Ogroman fosil lobanje pronađen zbog momačke večeri

Rimljani su vremenom usvojili ovu tradiciju, ali uz sopstveno značenje. Umesto pružanja prstena ženi kao simbola ljubavi, oni su ga davali kao simbol vlasništva. Rimljani bi "potvrdili vlasništvo" nad svojom ženom davanjem prstena. Rimsko vereničko prstenje je su kasnije pravljeni od gvožđa i nazivani "Anulus Pronubus". Simbolizovali su snagu i trajnost. Veruje se da su Rimljani prvi koji su počeli sa graviranjem prstenja.

1 2 »
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje julskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.