Na ostrvu Pinzon ponovo žive mladunčad kornjača

Posle gotovo čitavog veka bez beba kornjača na ovom ostrvu u arhipelagu Galapagos, primećena je jedna skupina mladunaca ove vrste. Znate li kako su mladi kornjača nestali sa Pinzona?

Na ostrvu Pinzon ponovo žive mladunčad kornjača Foto: Shutterstock

Sredinom XVIII veka, na ostrvo Pinzon stigli su evropski moreplovci, koji su nesvesno ugrozili čitavu jednu vrstu. Naime, sa njihovih brodova sišli su i pacovi koji ne pripadaju Pinzonovom ekosistemu i koji su ubrzo počeli da uništavaju jaja kornjača.

Pogledajte i: Kornjača Džonatan nekad i sad

To je dovelo do toga da decenijama nije moglo da se izlegne nijedno mladunče ove vrste.

Sredinom XX veka, na ovom ostrvu je živelo svega stotinak do dvestotinak kornjača, zbog čega su konzervacionisti započeli akciju sakupljanja jaja kako bi ih sačuvali od pacova. Kornjače su se izlegale na drugim ostrvima, gde su i stasavale dovoljno da mogu da opstanu na Pinzonu. Potom su prebacivane na ovo ostrvo. Ipak, štetočine su nastavile da uništavaju njihova jaja.

Otkrijte i: Retki mladunci sivog kita pronađeni u laguni

Sve to iziskivalo je drastičnije mere. Čitav vek kasnije, 2012. godine, biolozi su helikopterima izbacivali otrov koji je smrtonosan samo za pacove. Rezultat nije izostao - sudeći po pisanju naučnog časopisa Nature, u decembru su naučnici na ostrvu Pinzon primetili grupu od deset nedavno izleglih kornjača.

To je najpouzdaniji dokaz da su one danas u stanju da nesmetano dolaze na svet, bez pomoći ljudi, navodi se dalje u ovom magazinu, i procenjuje se da danas na ovom ostrvu živi pet stotina kornjača.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.