Kako nastaje sneg?

Hoće li rezultat hladnog vremena biti sneg zavisi najviše od temperature, ali ne nužno od one koju mi osećamo na tlu.

Zbog toga što stvaranje snega zahteva vlagu, veoma hladna ali suva područja retko vide sneg. Suve doline na Antarktiku, na primer, predstavljaju najveći deo ovog kontinenta koji je bez leda. Suve doline su veoma hladne, ali je tamo vlažnost vazduha veoma niska, a jaki vetrovi pomažu da se odnese bilo koja preostala vlaga u vazduhu. Kao rezultat imamo ekstremno hladan region skoro bez ikakvog snega.

Otkrijte i: 10 dana nevremena pretvorilo Javornik u zaleđeno kraljevstvo

Sneg na tlu

Karakteristika snega na površini nakon snežnih padavina zavisi od prvobitne forme kristala i toga kakvi su vremenski uslovi kada sneg padne. Na primer, kada su snežne padavine praćene jakim vetrovima, snežni kristali su razbijeni u manje fragmente koji se mogu gušće nataložiti. Nakon padavina, sneg može da se istopi ili da ispari, ili se može zadržati neki duži period. Ukoliko sneg ostaje na zemlji, tekstura, veličina i oblik svakog zrna će se promeniti čak i kada temperatura snega ostaje ispod tačke zamrzavanja, ili se zrna mogu otopiti i ponovo smrznuti tokom vremena i postati kompresovani kasnijim padavinama.

Pogledajte i: Otapanje glečera otkrilo leševe boraca iz Prvog svetskog rata

Tokom zime, snežni pokrivač obično akumulira i razvija kompleksno slojevite strukture koje čine brojna snežna zrna, koja oslikavaju vremenske i klimatske uslove koji su zastupljeni u vreme taloženja, kao i promena unutar snežnog pokrivača tokom vremena.

Koliko velike mogu biti snežne pahulje?

Snežne pahulje su akumulacija mnogih snežnih kristala. Većina ima prečnik manji od 1,3 centimetara. Pod određenim uslovima, koji obično zahtevaju temperature blizu mržnjenja, slabije vetrove i nestabilne atmosferske uslove, mogu se formirati mnogo veće i nepravilnije pahulje - prečnika skoro 5 centimetara. Ne postoji rutinsko merenje dimenzija snežnih pahulja, tako da njihova tačna veličina nije poznata.

Saznajte i: Vrela lava protiv ledenog snegabonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.