Naučnici tvrde da su dve mumije u Vatikanskom muzeju lažne

Dve minijaturne mumije za koje se verovalo da pripadaju deci, životinjama ili čak sokolima možda predstavljaju falsifikate.

Naučnici tvrde da su dve mumije u Vatikanskom muzeju lažne Foto: Twitter/Telegraph

Naučnici koji su proučavali mumije smeštene u Vatikanskom muzeju kažu da su otkrili da su dve mumije lažne. "Te mumije su važan dokaz fenomena falsifikovanja koje je uspevalo da zavara kolekcionare, a ponekad i naučnike", kaže Alesija Amenta, egiptološkinja i kustos odeljenja za antikvitete Egipta i Bliskog istoka Vatikanskog muzeja.

Otkrijte i: Drevni papirus Isusovog braka je autentičan

Naučnici u dijagnostičkoj laboratoriji za konzervaciju i restauraciju Vatikanskog muzeja analizirali su dva falsifikata mumije godinu dana i konačno mogu da otkriju tehnike koju su šarlatani koristili da bi ispale tako realne. Svoje istraživanje predstavili su u Rimu, konačno rešavajući mit o ovim mini mumijama, za koje se verovalo da su deca, životinje ili čak sokoli.

Beli dim u Vatikanu: Pozadina dimnih „da“ i „ne“ signala

Dva falsifikata među devet potpuno mumificiranih tela i 18 čiji su delovi tela mumificirani nalaze se u kolekciji Vatikanskog muzeja. Naučnici su pokrenuli projekat Vatican Mummy 2007. kako bi katalogizovali, proučili i sačuvali ljudske uzorke, koji zahtevaju poseban sistem kontrole klime kako bi se usporio proces truljenja i zaštitila dragocena DNK koja može baciti novo svetlo na genetsku evoluciju današnjih bolesti.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...