Najveća naftna platforma na svetu počela sa radom

Najveća naftna platvorma na svetu počela je sa proizvodnjom u okviru Sahalin-1 pomorskog projekta na ruskom Dalekom istoku.

Najveća naftna platforma na svetu počela sa radom Foto: Twitter/TakeNoteOK

Očekuje se da naftna platforma Berkut izvuče 4,5 miliona tona nafte godišnje. Konzorcijum Sahalin-1 osnovan je 1996. godine i predstavlja prvi veliki projekat Ruske Federacije pod uslovima Dogovora o deljenju proizvoda (PSA). Međunarodni konzorcijum sačinjavaju američki ExxonMobil (30 odsto), japanski Sodeco (30 odsto), ruski Rosneft (20 odsto) i indijski ONGC Videš (20 odsto).

Pročitajte i: Zaustavljena naftna istraživanja u najstarijem afričkom Nacionalnom parku Virunga

Ukupna cena projekta procenjena je na oko 10 do 12 milijardi američkih dolara, što je ujedno najveća direktna strana investicija u Rusiji. Očekuje se da Berkut platforma proizvede 12.000 tona nafte dnevno ili oko 4,5 miliona tona godišnje, podižući ukupnu proizvodnju Sahalin-1 Konzorcijuma za 27.000 tona dnevno.

Nafta iz naftnog polja Arkutun Dagi biće obrađena u postrojenju Čaivo na kopnu, a potom poslata cevima do DeKastri terminala za izvoz nafte. Poreski prihodi nafte proizvedene na Berkut platformi pružiće ruskom regionalnom i federalnom budžetu najmanje 9 milijardi dolara u narednih deset godina.

Saznajte i: Saudijski naftni rat protiv Rusije, Irana i SAD

Berkut platforma je dizajnirana tako da radi u surovim arktičkim uslovima i ima samostalni izvor energije, tako da može funkcionisati savršeno i na temperaturama od 44 stepena Celzijusa ispod nule. Plutajući led veći od dva metara debljine ne može da ošteti njenu podstrukturu. 

Platforma može da izdrži zemljotres magnitude 9,0 i talase do 18 metara visine. Naftno polje koje se prostire 60 kilometara na pučini sadrži 72 miliona tona nadoknadive nafte i takođe se razvija drugom naftnom platformom, specijalno izgrađenom za taj zadatak.

Otkrijte i: Metan - gorivo budućnosti ili klimatska bombaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.