Koja je razlika između asteroida i komete?

Kada pomislimo na ova nebeska tela, mnogi zamišljaju isti prizor u svemiru. Međutim, razlike između asteroida i kometa postoje i veoma ih je lako razlikovati.

Da bi proučili to i druge stvari, 2001. godine je Nasin Dip spejs 1 tim otkrio da površina komete Boreli nije sačinjena od leda, već da je veoma vruća i kompletno suva, bez ikakve vidljive vode, poput mnogih asteroida. Naravno, Borelijeva kometa ima rep, tako da je poznato da mora posedovati neki relativno lako isparljivi materijal. Zato je teorija rešila da led mora biti ispod površine ili da postoji materija koja prekriva sloj leda i samim tim ga blokira od pogleda.

Dalja istraživanja 2005. godine urađena su na kometi Tempel 1. U tom slučaju, korišćena je letelica za pravljenje kratera u kometi kako bi se pogledala njena unutrašnjost. Otkriveno je da je teorija iznad tačna i da je led koncentrisan ispod površine.

Razlika između tipičnog asteroida i komete postala je bleđa, zato što se smatra da neki asteroidi takođe sadrže značajne količine vode u formi leda ispod svoje površine. Nedavna otkrića su pokazala da prašina sa komete veoma nalikuje prašini asteroida po sastavu, što je suprotno ranijim teorijama i ukazuje da su sastavljeni od istih stvari, osim verovatno većih količina leda na kometama.

Dakle, još jednom dolazimo do toga da je glavna razlika jednostavno to što kometa ima dovoljno isparljivog materijala, uglavnom vode koja se, kada stigne u unutrašnji deo našeg Sunčevog sistema, otapa i izbacuje, stvarajući "repove". Na kraju, sva voda i drugi lako isparljivi materijali će biti izbačeni iz komete, nakon čega će postati asteroid.

 

Možda će vas zanimati i:ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.