Koja je razlika između asteroida i komete?

Kada pomislimo na ova nebeska tela, mnogi zamišljaju isti prizor u svemiru. Međutim, razlike između asteroida i kometa postoje i veoma ih je lako razlikovati.

Koja je razlika između asteroida i komete? Foto: Profimedia

Kometa je, jednostavno rečeno, mali astronomski objekat koji ima "rep" i komu (retku i privremenu atmosferu). Asteroidi, s druge strane, nemaju taj rep i obično se definišu kao astronomski objekti koji kruže oko Sunca, ali nisu planete niti komete.

Rep komete nastaje Sunčevim zagrevanjem brojnih supstanci u kometi, do iznad tačke ključanja u vakuumu svemira. Ove supstance u vidu pare se potom izbacuju iz komete i nose ih solarni vetrovi, čime se stvara rep. Zbog toga je rep komete uvek usmeren suprotno od Sunca, u zavisnosti od pozicije komete (a ne kao što često vidimo na fotografijama), uvek u smeru suprotnom od putanje same komete.

Repovi su doveli do teorije da su komete uglavnom napravljene od leda koji okružuje relativno malo jezgro sa raznoraznim česticama u samom ledu.

Za asteroide se, sa druge strane, tipično smatralo da su sačinjeni prvenstveno od metala i raznih tipova stena koje su se formirale dovoljno blizu Suncu da veći deo leda i drugih takvih lako isparljivih materijala nestane vrlo rano. Međutim, samo u poslednjoj deceniji otkriveno je da to nije uvek slučaj i da se gradivni materijali asteroida i kometa zapravo ne razlikuju mnogo, iako komete obično imaju više leda, zahvaljujući tome što se formiraju izvan "snežne zone".

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.