Životni vek čoveka se menja

Ljudi širom sveta živeli su u proseku do svojih 71,5 godina u 2013, dok je u 1990. godini očekivani životni vek iznosio 65,3 godine, navodi se u najnovijem istraživanju, uprkos povećanom broju smrtnih slučajeva od karcinoma jetre i hronične bolesti bubrega.

Životni vek čoveka se menja Foto: Profimedia

Globalni očekivani životni vek porastao je za 5,8 godina kod muškaraca i 6,6 godina kod žena između 1990. i 2013. godine. Povećanje se pripisuje opadanju broja umrlih od raka (za 15 odsto manje) i kardiovaskularnih bolesti (za 22 odsto manje) u regionima sa visokim primanjima.

Saznajte i: Deset najstarijih živih vrsta na Zemlji

U manje obilnim regionima, porast se pripisuje brzom smanjivanju broja umrlih od dijareje, infekcija disajnog trakta i neonatalnih poremećaja, navodi se u istraživanju objavljenom u britanskom magazinu The Lancet.

Samo jedan region - Podsaharska Afrika - nema korist od ove promene, budući da su smrtni slučajevi uzrokovani HIV-om doveli do pada očekivanog životnog veka u ovom regionu za pet godina.

Pogledajte i: Koji faktori utiču na to kako starimo?

"Napredak koji vidimo, uprkos brojnim bolestima i povredama je dobar, čak i izuzetan, ali možemo i moramo da radimo bolje", rekao je vođa istraživanja profesor doktor Kristofer Marej sa Univerziteta u Vašingtonu i dodao: "Ogroman broj akcija i fondova za glavne infektivne bolesti poput dijareje, boginja, tuberkuloze, side i malarije zaista ima uticaj."bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.