Veliki koralni greben u opasnosti

Veliki koralni greben u Australiji izgubio je više od polovine svojih korala u proteklih 27 godina zbog oluja, grabljivaca i klimatskih promena, navodi se u novoj studiji...

Veliki koralni greben u opasnosti Foto: Wikimedia Commons

Naučnici sa australijskog Instituta za pomorske nauke i Univerziteta Volongong, upozorili su da bi najveći koralni greben na svetu mogao da se prepolovi do 2020. godine ukoliko se ovi trendovi nastave. Intenzivni tropski cikloni , kojih je od 1985. bilo 34, odgovorni su za najviše štete, oko 48 procenata, dok su ribe i morske zvezde koje se hrane koralima odgovorne za 42 procenta štete. Takođe, porast temperature vode uticao je na propadanje centralnih i severnih delova grebena.

Autor studije Hju Svitmen kaže da je moguće da se koralni greben oporavi od ovih trauma, ali da to potrebno 10 do 20 godina.

"Trenutno, intervali između ovih uzročnika su prekratki za potpuni oporavak a to izaziva dugotrajne gubitke", rekao je on.

I dok je oluje i globalno otopljavanje teško sprečiti, stručnjaci smatraju da je potrebno fokusirati se na kratkoročna rešenja kao što je preseljenje riba i morskih zvezda koje se hrane koralnim polipima i tako uništavaju greben.

UNESKO je početkom godine saopštio da razmatra stavljanje grebena na listu ugroženog svetskog nasleđa zbog procvata rudarske industrije na severu Australije i sve veće industrijalizacije obala kontinenta.

Izvor: Ecotopiaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.