Šta nam pluta očima?

Da li ste ikada primetili male čudne crvolike mrlje koje se kreću vašim vidnim poljem?

Šta nam pluta očima? Foto: Profimedia

Te dosadne male neravne linije ili "paučine" nazivaju su plovci i iskusilo ih je oko 70 odsto ljudi. Šta su plovci?

Pogledajte i: Tajni trikovi čula vida koje morate da vidite

Plovci su zapravo senke objekata koji se nalaze u providnoj žele supstanci koja čini većinu unutrašnjosti oka. Ta supstanca naziva se staklasto telo ili staklasta tečnost i pomaže oku da zadrži okrugli oblik. Nakon što pređe sočivo oka, svetlost mora da prođe i kroz staklasto telo kako bi došlo do mrežnjače u zadnjem delu oka. Uglavnom se sastoji od vode, ali sadrži i proteine i mnoge druge supstance.

Plovci su uglavnom čisti proteini staklastog tela koji su se spojili. Ti strunasti svežnjevi proteina blokiraju svetlost i prema tome bacaju senku na mrežnjaču. Plovci najčešće imaju oblik krugova ili punoglavaca i trajno ostaju u oku.

Otkrijte i: Novi uređaj omogućava očne preglede pomoću pametnog telefona

Ponekad slaba krvarenja u oku mogu uzrokovati pojavu plovaka, jer crvena krvna zrnca ulaze u staklasto telo. To se može dogoditi kada telo izvuče krvne žilice iz mrežnjače. Takvi plovci liče na dim i nestaju kako se krv apsorbuje.

Takođe, plovci mogu biti uzrokovani smanjenjem tečnosti u staklastom telu, što se odvija prirodno kako starimo. Plovci mogu nastati i odvajanjem tečnosti od mrežnjače, čime nastaju nečistoće koje mogu ući u tečnost i postati plovci. Takvi plovci najčešće liče na paučinu.

Pročitajte i: Žena koja vidi 100 puta više boja od prosečne osobe

Plovci se izrazito dobro vide kada gledamo nešto jako svetlo, poput belog papira ili plavog neba. Primetićete da se plovci pomeraju zajedno s vašim očima i da se povećavaju kad pokušavate da ih direktno pogledate.

Plovci su uglavnom samo gnjavatori na koje se naviknemo, ali ponekad mogu zakloniti vidno polje, zbog čega je potrebna operacija. Taj postupak uključuje odstranjivanje tečnosti staklastog tela i njeno zamenjivanje slanim rastvorom.

Saznajte i: Kako se prave kontaktna sočiva?bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...