Put na Mesec: Prve reči, prvi sport, prva molitva i ostale zanimljivosti (VIDEO)

Kada su Nil Armstrong i Baz Oldrin kročili na Mesec tokom Apolo 11 misije, bukvalno sve što su uradili postalo je rekord i pamtiće se kao prvo iz prostog razloga što su bili prvi ljudi u istoriji čovečanstva koji su posetili Mesec.

Verovatno vam je već poznato da je prvi sport koji je ikada igran na Mesecu golf, kada je astronaut Alan Šepard tokom Apolo 14 misije jednom rukom udario dve golf loptice dok je njegova ekipa (i ostatak sveta) gledala. Šepard je prilikom drugog udarca izjavio da je loptica prešla "milje i milje i milje", u uzbudljivom uskliku nakon što ga je Kontrolni centar misije kritikovao zbog loše forme. Rekli su mu da savije kolena i pogne glavu, na šta je Šepard kroz smeh odgovorio: "Ja...ovaj, nosim svemirsko odelo.".

Iako je jasno da je Šepard preuveličao dužinu svog udarca, fizičari su zaključili da je potpuno moguće da je njegov tričav jednoručni udarac mogao da bude najduži u istoriji, realno putujući preko 400 jardi (365,76 metara). To bi značilo i prvi sportski rekord oboren na Mesecu.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.