Spasite Pikačua: Kina na udaru zbog masovnog trovanja glodara koji je inspirisao autore "Pokemona"

Dalekoistočna zemlja već pedeset godina vodi kampanju za istrebljenje sićušnog glodara za kojeg se veruje da je bio inspiracija za najvoljenijeg pokemona.

Spasite Pikačua: Kina na udaru zbog masovnog trovanja glodara koji je inspirisao autore "Pokemona" Foto: Wikimedia Commons

Naučnici tvrde da ova životinja ne spada u štetočine i da njihovo ubijanje škodi prirodi. Istraživači s Državnog univerziteta u Arizoni stali su u odbranu pike - mišolikog stvorenja za koje mnogi veruju da je poslužilo kao inspiracija za lik "Pikačua" iz čuvene japanske animirane serije "Pokemoni".

Pogledajte i: Transsibirska železnica odlazi u istoriju

Prvi pokušaj kineskih vlasti da se reše pike dogodio se 1958. godine. Životinja je označena kao štetočina, pošto su zvaničnici zaključili da šteti pašnjacima na mestima gde živi.

Saznajte i: Kina ima više škriljnog gasa od bilo koje druge zemlje na svetu

Masovno trovanje "nije poboljšalo zdravlje poljana", navode Maksvel Vilson i Endrju Smit sa Državnog univerziteta u Arizoni u svojoj studiji. Istrebljivanje ovog glodara je čak kontraproduktivno i čini da područja koja je životinja nekada koristila budu sklonija plavljenju.

Pročitajte i: Sto godina mlađa Kina od današnje

Za potrebe istraživanja, naučnici su posetili područja gde je pika istrebljen, kao i ona gde je populacija ostala netaknuta. Otkrili su da je "procenat infiltracije vode konzistentno visok u područjima gde žive pike", pošto su brojne jazbine koje su životinje izgradile učinile zemlju poroznom. Naučnici tvrde da su pike, zapravo, "inženjeri ekosistema", pre nego štetočine.

Pogledajte i: Kina gradi najviše kule na svetu

Ukoliko Kina prekine sa praksom, krenuće stopama Mongolije, čija je vlada zaustavila istrebljivanje pika, uzimajući u obzir ranije naučne izveštaje vezane za njih. Ipak, Peking je nastavio sa trovanjem, uprkos savetima. Samo u 2014. godini, preko 31.000 kvadratnih kilometara je obeleženo za istrebljivanje pika.

Saznajte i: Kina pravi veštačka ostrva u spornim vodamaostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.