Otkrivena jedna od najbolje čuvanih nacističkih tajni (VIDEO)

Austrijanac Andreas Šulcer nedavno je u svojoj zemlji otkrio mrežu podzemnih tunela i bunkera koju su nacisti koristili kada su razvijali planove za pravljenje atomske bombe.

Otkrivena jedna od najbolje čuvanih nacističkih tajni (VIDEO) Foto: YouTube

Bunkeri se nalaze nedaleko od Linca, a uočeni su zahvaljujući izveštajima obaveštajnih službi i testovima na radijaciju. Bivši američki špijun koji je radio za CIA-u otkrio je Šulceru izveštaj iz 1944. godine, na osnovu kojeg se saznalo da se u tom delu ove alpske zemlje nalazi mesto na kojem je razvijan program pravljenja tajnog oružja.

Saznajte i: Besmrtna prevara Hitlerovog fotografa

Čitav kompleks pokriva 30 hektara, a postoji verovanje da je tunelima bio povezan sa fabrikom Bergkristal u kojoj je napravljen meseršmit Me262, prvi vojni mlaznjak na svetu. Kompleks su gradili zarobljenici iz obližnjeg koncentracionog logora Mauthauzen.

Pročitajte i: Kakva je ovo mašina u tajnoj odaji ispod Njujorka?

"Logoraši iz mnogih koncentracionih logora u Evropi su dovođeni ovde prema svojim zanimanjima, kako bi radili na ovom projektu. Procenjuje se da je oko 320.000 ljudi iz Mauthauzena skončalo gradeći ove bunkere. Njima dugujemo konačnu istinu o ovom mestu.", rekao je Šulcer.

Pogledajte i: Istorija svastike - Od sreće do mržnje

Kako se navodi u dokumentima, ovo mesto je 1941. godine posetio i Hajnrih Himler, a postoji veorvanje da je kompleks bio najveća fabrika za proizvodnju oružja u nacističkoj Nemačkoj.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.