Amaterski lovac na fosile otkrio kompletan skelet drevnog morskog reptila

Šetajući duž živopisne, kamenite obale u južnom Velsu, programer koji se iz hobija bavi lovom na fosile otkrio je nešto izuzetno: 2 metara dug skelet drevnog reptila koji je plivao u našim okeanima tokom perioda jure i krede.

Amaterski lovac na fosile otkrio kompletan skelet drevnog morskog reptila Foto: Jonathan Bow/Wales Online

Ono što dodatno iznenađuje jeste činjenica da stručnjaci veruju da je primerak kompletan, čime je ovo retko otkriće još uzbudljivije.

Saznajte i: Otkriven fosil dinosaura većeg od tiranosaurusa koji je lovio u vodi

Fosil je otkriven duž plaže gradića Penart u okrugu Glamorgan, koja je najpopularnije mesto u Velsu za kolekcionare fosila, budući da je lokacija bogata mnogobrojnim primercima koji su do sada otkriveni. Ovo otkriće načinio je Džonatan Bou (34), koji se iz hobija bavi fosilima već skoro čitavu deceniju.

Pogledajte i: Nova vrsta dinosaura otkrivena u muzeju nakon 75 godina

Skelet je primetio zahvaljujući malom delu od skoro 3 centimetara, koji je nakon povlačenja talasa postao vidljiv u septembru. Bou i njegov brat potom su teškim fizičkim radom iskopali ostatak primerka, za šta im je trebao skoro čitav dan. Tokom procesa, impresivna veličina primerka postala je očigledna, a Bou ju je kolokvijalno opisao kao "enormnu".bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je avgustovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.