Maori pozdravili povratak posmrtnih ostataka njihovih predaka u zemlju (VIDEO)

Dirljiva ceremonija povratka posmrtnih ostataka maorskih predaka na Novi Zeland održana je početkom meseca u novozelandskom muzeju "Te Papa Tongareva".

Koivi tangate ili skeleti Maora su se prvobitno nalazili u kolekciji H.G. Roblija (1840-1930), koji je bio vojnik u kampanji Gejt Pa i koji se veoma interesovao za maorsku kulturu i moko.

Pogledajte i: Čudan oblik Moraki stena na obalama Novog Zelanda

Profesor Skot Šefet, prodekan za nauku kolekcija američkog Prirodnjačkog muzeja, izjavio je da je ceremonija bila prilika da se izrazi kulturno poštovanje prema posmrtnim ostacima i da se proslavi njihov povratak.

"Značajan broj kolekcija smo danas vratili i to je nešto na šta smo veoma ponosni. Lično, ovo je bilo veoma skromno, veoma emotivno do tačke da sam bio u stanju da budem jedan od nosača ostataka do stepenica na ovom mestu."

Vođa Maora (Kaihautu a Te Papa), Arapata Hakivai rekao je da prekookeanski muzeju počinju da podržavaju repatriciju ostataka urođenika i Te Papa pregovara oko povratka ostalih ostataka.

Sada je izazov osigurati da posmrtni ostaci imaju konačno mesto za počinak, kaže on i dodaje:"Znamo putem istraživanja Savetodavne grupe za repatriciju odakle potiču neki ostaci. Za druge imamo ideju odakle su, ali to se mora istražiti dodatno. U narednih 12 meseci radićemo sa određenim plemenima kako bismo osigurali da posmrtni ostaci nađu pravi dom."

Izvršni direktor muzeja Te Papa, Rik Elis procenjuje da postoji još oko 650 posmrtnih ostataka Maora i Moriorija u inostranstvu, koji mogu biti vraćeni, naročito oni iz Evrope.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.