Maori pozdravili povratak posmrtnih ostataka njihovih predaka u zemlju (VIDEO)

Dirljiva ceremonija povratka posmrtnih ostataka maorskih predaka na Novi Zeland održana je početkom meseca u novozelandskom muzeju "Te Papa Tongareva".

Maori pozdravili povratak posmrtnih ostataka njihovih predaka u zemlju (VIDEO) Foto: Profimedia

Ovaj povratak u otadžbinu, u Nacionalni muzej u Velingtonu, bio je najveći u istoriji Novog Zelanda. Ostaci predaka Maora i Moriorija uzeti su sa Novog Zelanda u 1800-im i vremenom su skućeni u Prirodnjačkom muzeju u Njujorku.

Pročitajte i: Nastavlja se istraživanje Galipolja

Maorsko pleme Ngati Toa pozdravilo je svoje pretke karangom, lelekom i recitacijom drevnih maorskih bajalica za raščišćavanje puta precima koji se vraćaju kući.

Oko 300 ljudi okupilo se na marau kod "Te Papa", dok je više od 100 posmrtnih ostataka Maora i Moriorija vraćeno.

Sto sedam ostataka uključivalo je 35 toi mokoa ili očuvanih maorskih istetoviranih glava, 24 skeleta Moriorija i 46 koivi tangata ili skeleta Maora. Oni su nošeni preko marae u belim sanducima, pre nego što su nežno spušteni na zemlju i prekriveni korovaima ili maorskim ogrtačima.

Pogledajte i: Predeo slikan žadom

Glavna osoba zadužena za program povratka u otadžbinu, profesor Po Temara izjavio je da je to rezultat pregovora i mukotrpnog rada. "Imam dubok osećaj zadovoljstva što je nešto o čemu smo pregovarali u poslednjih 10 godina kulminiralo najvećom repatricijom u istoriji naše zemlje."ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je majsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.