Avion kojim se svuda stiže za najviše četiri sata (VIDEO)

Ko se seća aviona tipa konkord, kultnog supersoničnog aviona koji je mogao putnike od Njujorka do Londona da preveze za svega tri sata?

Avion kojim se svuda stiže za najviše četiri sata (VIDEO) Foto: Profimedia

Skraćivanje putovanja na pola zaista je impresivno, ali to svejedno nije ništa u poređenju s avionom SKYLON, na kojem trenutno radi britanska kompanija Reaction Engines. Njihov novi sistem motora omogućiće putnicima da otputuju bilo gde na svetu i stignu tamo za najviše četiri sata. Da, to znači da za tako kratko vreme stignete, na primer, od Njujorka do Hong Konga ili od Londona do Sidneja.

Saznajte i: Koja je najveća letelica na svetu?

Novi sistem na kojem kompanija radi zove se SABRE, a iza tog imena zapravo se krije mlazni motor koji takođe koriste i rakete. "U komercijalnom avionu, ovakav motor mogao bi bez problema 300 putnika da preveze širom sveta pet puta brže od brzine zvuka", rekao je glavni inženjer Alan Bond.

Prema Bondovom objašnjenju, jedina zaista jedinstvena stvar u vezi s tim motorom je posebno osmišljen uređaj za hlađenje. SABRE motor "udiše" atmosferski vazduh, uzimajući oko 1.250 tona kiseonika koji se zatim koristi u motorima. Takav vazduh uspeva da postigne temperaturnu razliku od 1000 °C do -1500 °C u samo 0,1 sekundi, što je zapravo "astronomska" stopa hlađenja od 400 megavata. Ovakva sposobnost "disanja" znači da 250 tona kiseonika može biti uzeto iz atmosfere za upotrebu u procesu sagorevanja, smanjujući tako količinu kiseonika koji se mora provesti kroz spremnike. To nadilazi problem težine koji je ograničavao dizajn ovakvih motora u prošlosti.

Pogledajte i: Doba dronova

Ako kompanija Reaction Engines bude uspešna u razvoju svoje nove letelice SKYLON, motor SABRE mogao bi označiti pravu revoluciju u komercijalnom vazduhoplovstvu. Sudeći prema uspešnosti dosadašnjih testova, nećemo predugo čekati da SKYLON konačno poleti. Zapravo, prvi ispitni letovi planiraju se za 2019. godinu.

Takođe, kompanija istražuje i mogućnost korišćenja iste letelice za putovanje u svemir. Predviđa se da će svaki putnik za takvo putovanje morati da izdvoji 435.000 dolara, ali će cena verovatno drastično pasti vremenom. Nažalost, putnici jedino neće moći da imaju pogled kakav su sanjali, jer ovaj avion neće imati prozore. Međutim, dizajnerski timovi već rade na tehnologiji koja će projektovati spektakularne, panoramske poglede na ekranima koji će pokrivati unutrašnjost ove letelice.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.