Koji faktori utiču na to kako starimo?

Zašto naša tela stare različitim brzinama? Zašto neki ljudi mogu da trče maraton u sedamdesetim, a neki moraju da koriste hodalicu kako bi se kretali?

Koji faktori utiču na to kako starimo? Foto: Profimedia

Geni su deo odgovora. Tim naučnika sa Univerziteta Severna Karolina u novom istraživanju izneo je tezu da na starenje utiču i "gerontogeni" – faktori poput nekih supstanci u okolini, a koje mogu ubrzati proces starenja. Mogući gerontogeni su arsen u podzemnim vodama, benzen u industrijskim emisijama gasova, ultraljubičasto zračenje Sunca, kao i koktel od 4.000 toksičnih hemikalija u dimu duvana. Aktivnosti takođe mogu biti gerontogeni, poput neumerenog unošenja kalorija i psihološkog stresa.

Saznajte i: Zašto starimo?

Džesika Sorentino, Hana Sanof i Norman Šarples tvrde da bi fokusiranje na takve faktore komplementiralo više popularnih pristupa, poput proučavanja molekularnih promena u starom telu i potraga za genom koji je povezan sa dugim životom. Čak i kada bi naučnici sutra objavili da su otkrili pilulu protiv starenja, Šarples kaže da bismo morali da je pijemo decenijama da bi imala nekog efekta.

"Nagovoriti zdrave ljude da uzimaju lek na dugoročnoj bazi vrlo je izazovan posao i uvek postoje nuspojave", kaže Šarples. "Ako identifikujemo stvari u okolini koje utiču na starenje, to je znanje koje se može koristiti odmah."

Pročitajte i: Gen za dugovečnost ne postojibonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...