Otkriven fosil dinosaura većeg od tiranosaurusa koji je lovio u vodi

Najveći poznati dinosaur mesožder koji je hodao Zemljom bio je gotovo 3 metra duži nego najveća vrsta Tyrannosaurus rexa. Naučnici tvrde da je vrsta dinosaura nazvana Spinosaurus aegyptiacus takođe prva vrsta "poluvodenog" dinosaura.

10 neobičnih prilagođenosti

Neke prilagođenosti Spinosaurusa značajno se razlikuju od ranijih kopnenih članova spinosaurida koji su jeli ribu. To su:

  1. Male nozdrve u sredini lobanje. Veličina i pozicija nozdrva omogućavale su Spinosaurusu disanje dok mu je deo glave ispod vode.
  2. Neurovaskularni otvori ispod njuške. Slične otvore imaju i krokodili i aligatori. Sadrže receptore pritiska koji im omogućavaju da osete kretanje u vodi. Verojatno su ti neurovaskularni otvori imali sličnu funkciju i kod Spinosaurusa.
  3. Veliki kosi zubi smešteni u prednjem delu njuške. Čunjasti oblik i položaj zubi su prilagođeni za lov ribe.
  4. Dugačak vrat i trup premestili su težište mase prema napred. To znači da je hodanje na dve noge na kopnu gotovo nemoguće, ali ne i hodanje u vodi.
  5. Snažni prednji udovi sa zakrivljenim kandžama poput oštrica. Te kandže su idealne za pecanje i sečenje klizavog plena.
  6. Mala karlica i kratke zadnje noge s mišićavim bedrima. Kao i kod najranijih kitova, ta prilagođenost namenjena je za veslanje što razlikuje Spinosaurusa od svih predatora koji su na kopnu hodali na dve noge.
  7. Posebno guste kosti bez šuplje srži, koja je inače svojstvena dinosaurima predatorima. Sličnu prilagođenost, koja omogućava plovnost, danas se može videti kod vodenih životinja poput kraljevskih pingvina.
  8. Snažna stopala s dugim kostima i dugačke spljoštene kandže. Za razliku od ostalih predatora, Spinosaurus je imao stopala za stajanje ili hodanje po mekanim površinama. Zapravo, Spinosaurus je možda imao i plivaću kožicu zbog hodanja po mekanom mulju ili veslanja.
  9. Labavo povezane kosti repa dopustile su repu da se savija poput talasa, slično repovima nekih koštanih riba.
  10. Ogromna kičma prekrivena kožom koja je izgledala poput ogromnog jedra na leđima dinosaura. Visoki tanki pršljenovi okruženi su mišićima i vrlo su guste strukture s malo krvnih žila, što znači da je "jedro" bilo namenjeno za pokazivanje, a ne za skladištenje toplote ili sala. "Jedro" je bilo vidljivo čak i kad je dinosaur bio u vodi.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.