Otkriven fosil dinosaura većeg od tiranosaurusa koji je lovio u vodi

Najveći poznati dinosaur mesožder koji je hodao Zemljom bio je gotovo 3 metra duži nego najveća vrsta Tyrannosaurus rexa. Naučnici tvrde da je vrsta dinosaura nazvana Spinosaurus aegyptiacus takođe prva vrsta "poluvodenog" dinosaura.

Otkriven fosil dinosaura većeg od tiranosaurusa koji je lovio u vodi Foto: Profimedia

Novi fosili tog masivnog predatora iz doba krede otkrivaju da je bio prilagođen životu u vodi pre nekih 95 miliona godina. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science Express.

Pogledajte i: Nova vrsta dinosaura otkrivena u muzeju nakon 75 godina

Istraživači su otkrili da je Spinosaurus razvio do tada neviđenu lepezu prilagođenosti vodi. Naučnici su do tog zaključka došli nakon analize novih fosila pronađenih u marokanskoj Sahari, delimičnih ostataka lobanje i drugih delova tela u muzejskim kolekcijama širom sveta, kao i kroz analizu istorijskih izvora i slika nakon prvog pronalaska Spinosaurusa pre više od 100 godina.

Saznajte i: Farmeri u Kini otkrili fosil oklopnog dinosaura

"Raditi na ovom dinosauru bilo je poput proučavanja vanzemaljca iz dalekog svemira – nije sličan nijednom dinosauru kog sam do sada video", kaže vođa istraživanja Nizar Ibrahim sa Univerziteta u Čikagu.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.