Naučnici uspeli da simuliraju uslove za "prvu iskru života"

Iako verovatno nikada nećemo tačno znati kako je počeo život na Zemlji, naučnici imaju nekoliko ideja koje mogu da daju odgovor na to intrigantno, ali izazovno pitanje.


Kako bi simulirali udar svemirskog kamenja, naučnici su uperili zrak lasera u hemijsku supu gline i molekula formamida. Formamid, jednostavna hemikalija koja nastaje kada se spoje voda i cijanovodik, prvi put je predložen kao sastojak molekula nužnih za život 2001. godine. Ta hemikalija bila je poprilično česta na ranoj Zemlji, a pronađen je i u repovima kometa. Uz to, ranija istraživanja su pokazala da je moguće proizvesti genetske gradivne blokove koristeći taj molekul i neke druge sastojke.

Istraživači su koristili laser dugačak 160 metara da bi na delić sekunde nevidljivi zrak usmerili prema hemijskoj supi. Energija je bila toliko intenzivna i jaka da je za manje od milijarditog dela sekunde bila jednaka energiji koju proizvede nekoliko nuklearnih elektrana. Proizvela je otprilike milijardu kilovata i visoke temperature do 4200 °C, kao i infracrvenu i ekstremnu ultraljubičastu radijaciju; vrstu uslova koje bismo očekivali kada bi svemirske krhotine padale na Zemlju. Kad su naučnici istražili nastale molekule, našli su sva četiri hemijska pokazatelja gradivnih blokova RNK: adenin, guanin, citozin i uracil (prva tri se nalaze i u DNK). Iako je DNK molekul života na Zemlji, mnogi veruju da je RNK bila prvi molekul koji je imao genetske informacije.

Saznajte i: Pronađeni znakovi života u neslućenim dubinama Zemlje

Iako je rad vrlo zanimljiv, nisu baš svi uvereni i preispituje se relevantnost istraživanja. Neki kažu da čisti formamid nije postojao na ranoj Zemlji, a drugi pak smatraju da na ranoj Zemlji nije bilo dovoljno vode koja bi omogućila postanak bazena bogatih RNK. Uz to, istraživanje nam ne može objasniti kako se ti gradivni blokovi sjedinjuju s ostalim molekulima kako bi nastala RNK. Istraživači su sve to uzeli u obzir i odlučili da sprovedu još eksperimenata kako bi videli mogu li se i drugi sastojci RNK proizvesti pod sličnim uslovima.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.