Dokaz o postojanju japanskih tajfuna Kamikaze pronađen u drevnim stenama

Masivna oluja trenutno pustoši severne delove Kalifornije, a do skora je druga oluja uzdrmala Ujedinjeno Kraljevstvo. Ovakve vremenske prilike su najbitnije vesti za ljude koji ih preživljavaju, ali su ništa u poređenju s dvema olujama koje su promenile tok istorije pre više od 700 godina.

Dokaz o postojanju japanskih tajfuna Kamikaze pronađen u drevnim stenama Foto: Wikimedia Commons

U XIII veku, Mongolsko carstvo koje je vodio Kublaj-kan verovalo je da je sjajna ideja da se izvrši invazija na Japan. U 1274. godini su pokušali invaziju slanjem flote of stotine brodova sa 30.000 naoružanih ljudi. Međutim, prema legendi, na putu do ostrvske nacije Kamikaza ili "božanski vetar" presreo je flotu i uništio je.

Saznajte i: Istorija svastike - od sreće do mržnje

Poznati po tome što ne odustaju, Mongoli su pokušali još jednom 1281. godine, ali ovoga puta sa hiljadu brodova i 140.000 ljudi. Još jednom je moćna oluja sprečila Mongole da se domognu Japana.

Ove dve oluje su tako zauzele svoje legendarno mesto u japanskoj istoriji, preuveličane u vekovima koji su dolazili. Ipak, danas geolozi imaju dokaze da su se ove velike oluje zaista dogodile.

Pogledajte i: Značenje reči "Mongol"

Istraživanje slojeva sedimenata starih 2.000 godina u jezeru, nedaleko od mesta mongolske invazije na Japan otkrilo je dva velika taloga morskih sedimenata koji odgovaraju tajfunima. Naučnici su, takođe, pronašli dokaze o postojanju dugog perioda plavljenja od 250. do 1600. godine naše ere, što ukazuje da su velike oluje bile uobičajene na tom području i u to vreme.

"Kamikaze tajfuni zato mogu poslužiti kao savršen primer za to kako su ozbiljne vremenske prilike u prošlosti vezane za klimatske promene imale značajne geopolitičke uticaje."

Ovo nije prvi dokaz o postojanju uništene flote. Ekspedicije podvodnih arheologa nedaleko od japanske obale otkrile su dokaze o uništenim brodovima, među kojima se nalaze i ljudski ostaci, kao i eksplozivni ćupovi koje je mongolska flota koristila. Međutim, geološki deo slagalice dodaje odgovarajući kontekts otkrićima, pokazujući da su postojale ogromne i veoma intenzivne oluje koje su pomogle da ti brodovi budu potopljeni.

Pročitajte i: Kako se formira cunamiostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.