10 najpoznatijih srednjevekovnih oružja

Kada pomislimo na mračni srednji vek, prvo što nam padne na pamet su vitezovi u oklopima na bojnom polju i njihovo oružje kojim jurišaju na svoje neprijatelje.

10 najpoznatijih srednjevekovnih oružja Foto: Wikimedia Commons

Predstavljamo vam deset najpoznatijih srednjevekovnih oružja.

1. Koplje

Glavno pešadijsko oružje u srednjem veku bilo je koplje. Koristilo je samo težinu i moć pojedinačnog pešadinca, bilo u trenutku guranja nadole u pokretu zabadanja, bilo nagore u pokušaju udarca protivnika ispod oklopa ili zbacivanja sa konja. Međutim, za konjicu, korišćenje koplja dok se jaše značilo je da konjanik može da iskoristi snagu i brzinu za veći udarac nego što bi običan ručni zamah mogao. Takav tip ratovanja postao je poznat kao "šok borba na konju" među savremenim istoričarima, što je rečenica koja savršeno opisuje ono što je bilo veoma snažan i "zapanjujuć" napad.

2. Sekira

Kao bojno oružje, sekira je korišćena tokom celog srednjeg veka. U ranim godinama bilo je ujedno oružje i za udaranje i za bacanje, mada su kasnije te funkcije upotpunjene različitim veličinama sekira: manje i lakše su bacane, a veće sekire su korišćene za borbu prsa u prsa. Sekira je takođe postala asocijacija za Vikinge i Anglosaksonske elitne ratnike. Iako je korišćena i krajem srednjeg veka, sekira više nije bila primarno oružje vojnika.

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANIostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.