Otkrića koja dokazuju koliko je nauka neverovatna

Na svetu postoji više miliona istraživača i naučnika koji svakodnevno otkriju neku novu činjenicu. Danas, kada čovek ima jednostavan pristup raznim informacijama, relativno je lako biti informisan i upućen u najrazličitija istraživanja.

Otkrića koja dokazuju koliko je nauka neverovatna Foto: Profimedia

Neka od njih su proslavljena i opštepoznata, neka možda nisu, ali to svakako ne umanjuje njihov značaj u nauci. Evo nekoliko primera koji će vas definitivno oduševiti i naterati da se zapitate da li su stvarni.

Video-igrice bolje za oči od šargarepe?

Naučnici sa Univerziteta Ročester u Njujorku vršili su istraživanje na osobama koje često igraju akcione video-igrice poput Unreal Tournament-a i Call of Duty-a, gde igrač treba da pogodi virtuelnu metu. Određivana je njihova osetljivost na boje, a ispitanici su imali zadatak da naprave razliku između nijansi sive. Rezultat je bio iznenađujuć, jer su oni bili bolji za oko 58 odsto od ljudi koji ne igraju igrice.

Međutim, kada je drugoj grupi osoba dato da mesec dana igra igrice, utvrđeno je da im se osetljivost na boje nakon toga poboljšala za čak 43 odsto u proseku. Do sada su jedini načini popravljanja senzitivnosti bili uzimanje sočiva, naočara ili podvrgavanje operaciji, ali dokazano je da treniranje na video-igricama daje dobar rezultat, ako ne i bolji. Ipak, ovi eksperimenti vršeni su da bi se ispitala efikasnost oka kod posmatranja sličnih boja, što ne znači da previše provedenog vremena za računarom ne može oštetiti vid na druge načine.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.