Saznajte kako "zvuči" kometa (AUDIO)

Svemirska letelica Rozeta uspešno se spustila svemirsku probu File na površinu komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Nakon sletanja, proba je poslala nekoliko zapanjujućih podataka.

Saznajte kako "zvuči" kometa (AUDIO) Foto: Wikimedia Commons

Letelica Rozeta od avgusta kruži oko komete kako bi o njoj prikupila što više podataka. Jedno od iznenađujućih saznanja su oscilacije u magnetnom polju oko komete, koje se mogu reprodukovati poput muzike. Rozetin magnetometar ih je prvi put registrovao kada se približio kometi.

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je izveštaj u kojem se navodi da su osvilacije rezultat aktivnosti komete i da ona emituje u svemir neutralne čestice, koje usled jonizacije postaju naelektrisane. Ipak precizni fizički mehanizmi koji se kriju iza oscilacija su i dalje nepoznati.

ESA je frekvencije pojačala kako bi dobila zvuk koji ljudsko uvo može da registruje, a ono što se čuje podseća na predenje koje prerasta u šištanje i škljocanje. "Ovo je potpuno novo za nas i zato je veoma uzbudljivo. Nismo očekivali to, tako da sada pokušavamo da shvatimo šta uzrokuje ovu pojavu.", kaže Karl Hajnc Glasmajer, osoba zadužena za nekoliko instrumenata na letelici koje prikupljaju podatke iz okruženja komete.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.