Utvrđeno poreklo broda pronađenog ispod Svetskog trgovinskog centra

Neverovatan naučno-detektivski posao rezultirao je otkrićem da je drveni brod pronađen ispod ruševina Svetskog trgovinskog centra u Njujorku bio sagrađen nešto pre, ili tokom, Američkog rata za nezavisnost (1775). Čak je i lokacija na kojoj je drvo korišćeno za gradnju raslo izgleda bilo naseljeno.

Utvrđeno poreklo broda pronađenog ispod Svetskog trgovinskog centra Foto: Lower Manhattan Development Corporation

2010. godine kada su postavljani temelji za zgrade koje će zameniti kule bliznakinje, radnici su pronačli 9,75 metara dug ostatak palube od hrastovine, 7 metara ispod današnjeg nivoa ulice. Hikori u kobilici ukazuje da brod skoro sigurno potiče iz Severne Amerike, ali njegova starost i specifično mesto izgradnje su bile prvobitna misterija.

Izotopsko datiranje nije dovoljno precizno da odredi starost drveta od kojeg je brod izgrađen, tako da su umesto toga istraživači sa Univerziteta Kolumbija koristili godove. Godovi u drveću sa različitih delova broda se veoma podudaraju.

Budući da razmak između godova zavisi od vremenskih prilika u određenoj sezoni, drveće koje raste blizu jedno drugog obično ima slične obrasce godova koji se podudaraju skoro potpuno. Rezultati su upoređeni sa 21 drvetom istih vrsta tima koji predvodi doktor Dario Martin-Benito na američkoj obali, gde je došlo do izuzetne podudarnosit.

"Naši rezultati pokazuju neverovatnu podudarnost između hronologije broda ispod Svetskog trgovinskog centra i dveju hronologija iz Filadelfije i istočnog dela Pensilvanije.", navodi se u saopštenju. Poslednji god ukazuje da je brod sagrađen od drveća koje je posečeno 1773. godine, što potvrđuje ranije teorije.

"Filadelfija je bila jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnije, mesta za brodogradnju u Sjedinjenim Državama u to vreme. Uz to su imali pregršt drveća, tako da ima logike da bi drveće poteklo odande.", rekao je Martin-Benito.

Ranije je otkriveno da je drvo bilo inficirano Lyrodus pedicellatus, što ukazuje na put do Kariba u nekom trenutku. Ta zaraza brodskim crvom je možda dovela do preranog uništenja broda, koji je možda poslužio kao vid melioracije za ojačavanje bedema Menhetna od napada sa mora.

Iako se smatra lokalitetom Svetskog trgovinskog centra, lokacija broda nije bila tačno na mestu gde su prvobitne kule bile sagrađene.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.