Na današnji dan, 9. oktobar: Rođen je Mihajlo Pupin

Na današnji dan 1854. godine rođen je Mihajlo Idvorski Pupin, srpski naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD.

Na današnji dan, 9. oktobar: Rođen je Mihajlo Pupin Foto: Wikimedia Commons

Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“ (engl. From immigrant to inventor).

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalemova, odnosno samoindukcionih kalemova, koji su omogućili prenos telefonskih razgovora na veliku daljinu.

Iz rodnog Idvora u Banatu 1874, posle školovanja u Pančevu i Pragu, otišao je u SAD gde je završio Kolumbija univerzitet u Njujorku, na kojem je kasnije bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsednik Instituta radio-inženjera.

Prvi od njegovih mnogobrojnih pronalazaka bio je električni rezonator pomoću kojeg provodnik omogućava istovremeni prenos vesti na različitim talasnim dužinama. Otkrio je i sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetske detektore i napisao univerziteski udžbenik termodinamike.

Njegovo ime nose laboratorije za fiziku Kolumbija univerziteta.

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...