Priča o nuklearnoj eri

Zemlja je u nuklearnu eru ušla 16. jula 1945. godine. Na taj dan Sjedinjene Američke Države testirale su potpuno novu vrstu oružja u pustinji Novog Meksika. Bomba Triniti, izrađena oko kugle plutonijuma veličine teniske loptice, proizvela je eksploziju jednaku eksploziji 20.000 tona TNT-a.

Priča o nuklearnoj eri Foto: profimedia

Narednih 60 godina proizvedeno je na desetine hiljada tona plutonijuma i obogaćenog uranijuma. Svetski nuklearni arsenal broji oko 27.000 bombi. Devet država vrlo verovatno poseduje nuklearno oružje, dok ostalih 40 poseduje tehnologiju i materijal za proizvodnju.

Međutim, nuklearna tehnologija se istovremeno koristi i u mirnodopske svrhe. Prvi komercijalni nuklearni reaktor spojen je na mrežu 1956. godine u Engleskoj. Danas 442 reaktora u 32 države proizvodi 16% svetske električne energije.

Nuklearna energija slavila se kao jeftin izvor električne energije. Ipak, to se promenilo krajem XX veka kada su se dogodile neke od najstrašnijih nuklearnih katastrofa. Problem odlaganja istrošenog goriva postajao je sve veći, a nuklearke su dobile konkurenciju u obliku novih energetskih tehnologija. Uz sve to, nuklearna energija najvišu stigmu nosila je zbog nuklearnog oružja. Međutim, mora se priznati da problem globalnog zagrevanja ide na ruku upravo nuklearkama koje u atmosferu ne ispuštaju gasove koje proizvode efekati staklene bašte, tako da još uvek imaju mnogo pristalica širom sveta.

Prvi korak prema oslobađanju energije iz atomskog jezgra učinio je Albert Ajnštajn 1905. godine kada je putem svoje jednačine E = mc² utvrdio da sva masa ima energetski ekvivalent, te da sva energija ima maseni ekvivalent. U 1938. godini nemački fizičari Oto Han i Fric Štrasman pocepali su nestabilni atom urana pomoću neutrona. Sledeće godine Liza Majtner i Oto Fiš rasvetlili su proces nuklearne fisije, gde se jezgra atoma cepaju na lakše elemente, a kao nusproizvod dobijamo neutrone i energiju.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...