Nova i jeftina solarna ćelija služi kao baterija

Solarna energija ima problem sa efikasnošću. Kada se elektroni prenose sa solarne ploče u bateriju koja ih čuva, oko dvadeset odsto energije se gubi. Međutim, zahvaljujući novom tipu solarnih ćelija, skoro sva energija se čuva. Rešenje leži u tome što su solarne ćelije ujedno i baterije.

Nova i jeftina solarna ćelija služi kao baterija Foto: Yiying Wu, The Ohio State University

Naučnici na Državnom univerzitetu u Ohaju objavili su da su došli do neverovatnog otkrića u tehnologiji solarne energije koja ima potencijal da napravi revoluciju u industriji. Rešenje leži u mreži solarnih ćelija koja takođe može da čuva elektricitet. Novi hibridni uređaj pokreću svetlost i kiseonik, čuvajući elektricitet pomoću proste hemijske reakcije. Najbolji deo je to što obara cenu standardnih solarnih ćelija za 25 odsto.

Dakle, nova solarna ćelija nema potrebe za glomaznim baterijama, što je znatno efikasnije od postojeće solarne tehnologije i uz to košta daleko manje. Još bolje? Naučnici su već počeli da izvoze tehnologiju proizvođačima, tako da nećemo još dugo čekati da je vidimo u stvarnom svetu.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.