Animirane bitke i mitologija sa grčkih vaza (VIDEO)

Grčke vaze imaju na sebi neka od najživopisnijih dela drevne umetnosti, prikazujući pljosnate figure koje se bore, bave sportom ili su deo najpoznatije mitologije na svetu. Duo pod nazivom Penopli pretvara scene sa ovih vaza u animaciju pomoću koje se istražuju njihove priče, a na taj način se i klasična arheologija približava mlađoj publici.

Animirane bitke i mitologija sa grčkih vaza (VIDEO) Foto: Wikimedia Commons

Animator Stiv K. Simons, koji je počeo da eksperimentiše sa vazama 2007. godine, sarađuje sa Sonjom Nevin, naučnom saradnicom Univerziteta Rouhempton u Londonu i ekspertom za ratovanja drevne Grčke na Dablinskom univerzitetskom koledžu.

Preko Penoplija, oni su oživeli trke konja, bitke i ljubavne priče. Jedan od njihovih projekata u toku je rad sa studentima Univerziteta u Redingu kako bi se reinterpretirale scene sa grčkih vaza u Muzeju grčke arheologije u Redingu u Engleskoj. Scene ponekad uključuju maštovite dopune prerađenih mitova, poput kucanja srca prilikom jednog udarca iz Erosovog luka. Međutim, Simons se trudi da animacija bude što vernija originalu.

Oktobra 17. Penopli će objaviti najnoviju animaciju pod nazivom "Hopliti! Grci u ratu" za koju su korišćeni likovi grčkih vojnika sa vaza iz muzeja. bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u majskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.