Predstavljamo vam najnoviji helikopter na svetu

S-97 Rejder, novi jurišni helikopter korporacije Sikorski, je predstavljen javnosti i on je najnoviji, najbrži i najopasniji jurišni helikoper na svetu.

Predstavljamo vam najnoviji helikopter na svetu Foto: Sikorsky Aircraft

Baziran je na tehnologiji koju koristi njihov X2 demonstrator, koji je 2010. godine srušio rekord za najbrži helikopter na svetu - 260 čvorova, što je 481.5 kilometara na čas. Brzina prosečnog helikoptera je 276 kilometara na čas.

Prema rečima korporacije to je "potpuno novi helikopter sa potpuno novom konfiguracijom. Nešto ovako novo nismo videli u proteklih 30 godina."

Rejder koristi kontra-rotirajuće elise sa propelerom za potisak na repu. Ova jedinstvena kombinacija omogućava mu da sruši sve brzinske rekorde.

Očigledno, njegova težina je ograničena. Ova mašina neće imati istu vatrenu moć kao teži helikopteri, ali će biti sposobna da doleti na željeno mesto i omogući podršku trupama brže od bilo kojeg helikoptera.

Ova letelica se, međutim, još uvek neće naći u arsenalu Vojske SAD-a. Zapravo, samo dva helikoptera su do sada napravljena, a biće testirana tokom 2015. godine.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.