Hiljade migranata umre svake godine na putu do bogatijih država

U proseku osam migranata dnevno umrlo je tražeći sigurno utočište u stabilnijim državama u proteklih četrnaest godina, navodi se u novom sveobuhvatnom izveštaju. Većina tih migranata pokuša da otputuje u Evropu.

Hiljade migranata umre svake godine na putu do bogatijih država Foto: Wikimedia Commons

Izveštaj pod nazivom "Fatalna putovanja", predstavila je u ponedeljak Međunarodna organizacija za migraciju (IOM) sa sedištem u Ženevi. IOM procenjuje da je od 2000. godine 40.000 migranata umrlo u tzv. "epidemiji zločina i viktimizacije". Samo ove godine je procenjeno da je život izgubilo 4.077 osoba što može biti signal za oštru eskalaciju problema.

Generalna direktorka IOM-a Vilijam Lejsi Sving nije birala reči zahtevajući da svetske vladame momentalno reaguju kako bi se rešio ovaj gorući problem.

"Naša poruka je jasna: umiru migranti, što ne bi trebalo da se dešava.", rekla je i dodala: "Vreme je da uradimo nešto više od prebrojavanja žrtava. Vreme je da se svet uključi kako bi se zaustavilo nasilje protiv očajnih migranata."

Sredozemlje ima neverovatno veliki udeo u broju umrlih, što "odražava dramatičan porast broja migranata koji pokušavaju da stignu do Evrope". Od 40.000 migranata koji su umrli tokom proteklih 14 godina, njih 22.000 je izgubilo život na putu za Evropu.

Nedavni događaji na Bliskom istoku su samo podstakli još veću potražnju za Evropom. Prema podacima IOM-a, više od 112.000 "neregularnih migranata" je otkriveno od strane italijanskih vlasti tokom prvih osam meseci ove godine - što je tri puta više od celokupne 2013. godine. Veruje se da je drugih 6.000 migranata umrlo duž meksičko-američke granice. U isto vreme, procenjuje se da je 3.000 migranata završilo u Saharskoj pustinji i Indijskom okeanu.

Stvarni brojevi su, međutim, najverovatnije mnogo veći od zabeleženih u ovom izveštaju, navodi IOM.

Prilikom izrade izveštaja "korišćeni su statistički podaci prikupljeni od vlada i drugih agencija, ali prikupljanje podataka o smrti migranata nikada nije bilo prioritet većine vlada na svetu.", rekao je direktor istraživanja IOM-a, Frenk Lacko.

"Iako se ogromne sume novca troše na prikupljanje podataka o migracijama i graničnim kontrolama, veoma malo agencija prikuplja i objavljuje podatke o umiranju migranata.", rekao je Lacko.

Istraživanje koje je objavljeno u izveštaju, koji ima više od 200 strana, je zatraženo nakon tragedije u oktobru 2013. godine kada je više od 400 migranata poginulo u dva brodoloma nedaleko od italijanskog ostrva Lampeduza.

Sličan scenario viđen je početkom septembra ove godine, kada se oko 700 migranata koji su bežali iz Afrike i Bliskog istoka utopilo nakon brodoloma u Sredozemnom moru. Najtragičniji incident dogodio se kada je oko 500 migranata, uglavnom Sirijaca, Palestinaca i Egipćana, među kojima je bilo barem stotinak dece, umrlo kada im je brod potonuo nedaleko od obale Malte.

Jedanaest preživelih je navelo da su krijumčari koji su rukovodili njihovim opasnim prebacivanjem namerno oštetili plovilo.

"Paradoks je što u vreme kada je svaki sedmi čovek na svetu migrant, vidimo neobično grub odgovor na migraciju u razvijenom svetu.", rekla je Svingova i dodala: "Ograničene šanse za sigurnu i regulatnu migraciju teraju ljude koji žele da emigriraju u ruke krijumčara, hraneći time beskrupuloznu trgovinu koja preti životima očajnih ljudi. Moramo da zaustavimo ovaj ciklus. Migranti bez dokumenata nisu kriminalci. Oni su ljudska bića kojima treba zaštita i pomoć i zaslužuju poštovanje."bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...