Otkriven brutalan uzrok smrti kralja Ričarda III

Poslednji engleski kralj koji je umro na bojnom polju u XV veku, poginuo je pod udarcima neprijatelja dok je ležao na zemlji bez kacige, kažu analize ostataka njegovih kostiju.

Otkriven brutalan uzrok smrti kralja Ričarda III Foto: Wikimedia Commons

Povrede na lobanji potvrđuju legendu prema kojoj je Ričard III pao u blato, nakon što je sišao sa svog konja koji se zaglavio, nakon čega su ga neprijateljski vojnici ubili. Engleski kralj imao je samo 32 godine kada je ubijen u bici kod Bosvorta 22. avgusta 1485. godina, nakon dve godine na vlasti.

Dinastija Tjudor, koja je posle smrti Ričarda III preuzela tron, prikazala ga je kao krvoločnog tiranina. Vilijam Šekspir u svojoj čuvenoj drami „Ričard III” iz 1592. godine zapečatiće tu mračnu reputaciju. Kralj u toj drami izgovara čuvenu rečenicu, nakon bezizlazne situacije u kojoj se našao: „Konja, konja! Kraljevstvo za konja!”.

Pre dve godine u Lesteru su prilikom izgradnje lokalnog parkinga pronađene kraljeve kosti. DNK analize su potvrdile da je grbavi kostur zaista pripadao poslednjem kralju dinastije Plantagenet, koji je poginuo nedaleko odatle, a koji su franjevački monasi diskretno sahranili.

Naučnici su identifikovali najmanje devet povreda na glavi kralja, uzrokovanih raznim oružjem – mačem, nožem, halebardom i sl. U martu naredne godine, Ričard III će biti sahranjen u katedrali u Lesteru, a nedelja koja će prethoditi tom događaju biće posvećena kralju za kojeg se neka udruženja već duže vreme bore sa namerom da ga rehabilituju.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.