Nastavlja se istraživanje Galipolja

Arheolozi iz Turske, Australije i Novog Zelanda završavaju petogodišnji projekat istraživanja poprišta jedne od najpoznatijih bitaka u Prvom svetskom ratu na Galipoljskom poluostrvu.

Nastavlja se istraživanje Galipolja Foto: Wikimedia Commons

Osam meseci su turski vojnici Osmanskog carstva i australijske i novozelandske jedinice (ANZAC) vodili rovovski rat. „Pokušavamo da otkrijemo šta još leži tamo i šta još možemo da naučimo.”, rekao je vođa australijskog tima i admiral u penziji Sajmon Harington.

Do sada su pronašli klozete, skloništa od bombi, komandne postave i rovove. „Individualna otkrića ne daju mnogo informacija. Međutim, pratimo šablone – i šta nam ti šabloni mogu reći o ljudskom ponašanju. Ručno napravljene cigle kazuju nam gde su se nalazili osmanski rovovi. Bodljikava žica nam pokazuje liniju fronta. Konzerve govedine pokazuju nam gde su pripadnici ANZAC-a jeli, a peći od cigle gde su Turci kuvali.”, rekao je Toni Sagona sa Univerziteta u Melburnu.

Jan MekGibon iz novozelandskog Ministarstva za kulturu i baštinu traga za rovom koji je postavio kontigent maorskih trupa na Galipolju. „Maori pah” je obeležen tikijem koji je uklesan u stenu naspram njihovog položaja. ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je junsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.