Rešena misterija kamenja koje se kreće (VIDEO)

Na dnu isušenog jezera u Dolini smrti nalazi se na desetine kamenja koje već decenijama predstavljaju zagonetku za naučnike. Svaki kamen ostavio je prašnjavi trag za sobom, koji je nastao usled neke nepoznate sile koja ih pomera napred. Naučnici su konačno posvetili pažnju ovom kamenju koje se kreće i pronašli odgovor koji glasi: Tanak led i nežni povetarac.

Rešena misterija kamenja koje se kreće (VIDEO) Foto: Wikimedia Commons

Spekulacije o poreklu ovog kamenja varirale su od moćne sile uragana do klizavih algi. Umesto toga, kamenje se zaravo pomera pomoću nežnog klizanja leda na pesku. 

Ono što je zaista zapanjujuće je da su naučnici prvi put posmatrali kamenje kako se kreće. Ceo eksperiment je započet pre četiri godine kada je tim naučnika postavio kamere i pomoću GPS-a pratio kretanje kamenja na dnu isušenog jezera. Tada nisu mogli da znaju da li će kamere i GPS uhvatiti ikakvo kretanje.

Potom je u decembru 2013. godine, savršena oluja leda i vetra pokrenula stotinu kamenja. Naučnici su posmatrali pucanje tankog sloja leda koji se formirao na površini tla. Blagi, ali uporan vetar potom je gurao ledene komade, koji su se gomilali iza kamenja i potom ga pomerali. Kamenje je putovali i do 60 metara, brzinom od 16 kilometara na čas. Prvi put je ceo proces snimljen kamerom.

Međutim, da li je to cela priča? Naučnici naglašavaju da se najveće gromade nisu pomerile tokom ove savršene oluje - možda postoji neko drugo objašnjenje kako se one kreću. Možda još uvek ima neke misterije u Dolini smrti.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je oktobarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.