Najstariji ljudski otisci stopala u Evropi

Godine 1965. arheolozi su otkrili oko 400 drevnih ljudskih otisaka stopala u pećini Ćur-Izbuk na Karpatima u Rumuniji. U to vreme, naučnici su prepoznali otiske čoveka, žene i deteta koje ulaze u pećinu.

Najstariji ljudski otisci stopala u Evropi Foto: Kutztown University

Prema prvobitnoj proceni otisci su bili stari između 10.000 i 15.000 godina, na osnovu otisaka i kostiju pećinskog medveda (Ursus spelaeus) pronađenog na istom mestu. Veruje se da je pećinski medved izumro pred kraj poslednjeg ledenog doba.

Opasnost od uništenja

Međutim, od otkrića, ljudski i medveđi ostaci u pećini privlačili su speleologe i druge turiste, što je dovelo do toga da drevni otisci budu uništeni od strane savremenih ljudi – ostavivši samo 51 odsto od originalnog otkrića netaknutim.

Ipak, merenjem ugljenika iz kostiju dva medveda iskopana nešto ispod samih otisaka ukazuju da su Homo sapiensi koji su načinili ove tragove živeli pre 36.500 godina, tvrdi antropolog Dejvid Veb iz Univerziteta u Pensilvaniji.

U naporu da se očuvaju otisci i informacije o njima, kako bi se ponovo analizirali savremenim tehnikama, pećina Ćur-Izbuk je ponovo proučena na leto 2012. godine. Iako je nemoguće potvrditi neke od prvobitnih zaključaka usled uništenja gotovo 350 otisaka, broj jedinki koje su bile prisutne sada se procenjuje na šest ili sedam.

Dva slučaja preklapanja medveđih i ljudskih otisaka pomoglo je da se ustanovi vremenski period, a C-14 datiranje ukazuje na mnogo veću starost od prvobitno procenjene.

Mapiranje ljudskog kretanja

Nažalost, ostalo je nedovoljno otisaka kako bi se izmerile karakteristike poput dužine koraka, ali detaljno trodimenzionalno mapiranje omogućava precizniji opis ljudskih kretanja unutar pećine.

Analize 51 otiska koji su očuvani ukazuju da je šest ili sedam jedinki, uključujući barem jedno dete, ušlo u pećinu nakon što je poplava prekrila pod peščanim muljem, navode naučnici.

Drugi otisci Homo sapiensa u Evropi nisu stariji od 33.000 godina. Neki naučnici tvrde da tragovi Homo sapiensa u Tanzaniji stari 120.000 godina, ali ti nalazi tek treba da budu potvrđeni.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...