Top za losose održava migraciju oko hidroelektrana (VIDEO)

Iako hidroelektrične brane imaju sposobnost stvaranja električne energije bez uglja ili nafte, one predstavljaju prepreku za divlji svet, a posebno za migrirajuće losose. Kada su lososi spremni za mrešćenje, oni migriraju iz mora uzvodno u reke, gde potom proizvode ikru i umiru.

Top za losose održava migraciju oko hidroelektrana (VIDEO) Foto: Whoosh Innovations

Uzvodno plivanje zahteva sposobnost da se prevaziđu prepreke uključujući brzake i vodopade. Tradicionalne "merdevine" za ribu uključuju skakanje kroz seriju bazena koji su poređani stepeničasto, što omogućava lososima da se penju preko brane. Međutim, neke brane su postale previsoke i "merdevine" više nisu praktično rešenje.

Ipak, kompanija pod imenom Vuuš Inovacije (Whooshh Innovations) dobila je inspiraciju za rešenje problema gledajući u sopstvenu tehnologiju koju koriste za transport delikatnih proizvoda, poput zrelog paradajza ili jabuka, bez oštećenja, pomoću vakuuma. Oni su bili u stanju da prilagode sistem kako bi se ribama dao bezbedan potisak i tako je rođen top za losose.

"Stavili smo tilapiju u cev za voće i jednostavno je poletela, a mi smo rekli: 'Ha, pogledajte ovo.'", rekao je potpredsednik Vuuša Tod Deligan.

Bilo je potrebno nekoliko godina da se dizajn podesi, ali je Vuuš razvio sistem koji omogućava lososu da se zgodno smeste u napravu. Vakuum potom daje ribi potisak, ubrzavajući ih 24-35 kilometara na čas duž trase koja je zamagljena kako bi ostale vlažne tokom putovanja.

Za  sada je kontrolni sistem korišćen samo na smrznutoj ribi. Departman za energiju će nadgledati testiranje sistema narednog meseca, a kada riba počne da se mresti, vašingtonski Departman za ribu i divljač pratiće kako se ribe ponašaju kada prođu trasu od 45 metara preko 6 metara nasipa.

Iako naziv "top za losose" zvuči pomalo ekstremno, u suštini bi to mogao da bude najdelikatniji način za vraćanje lososa na put migracije, za razliku od njihovog hvatanja i prebacivanja putem kamiona ili helikoptera, kako rade u nekim departmanima.ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je martovsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.