Nauka je u Evropi sve popularnija

Nedavna istraživanja Evropske komisije pokazuju da je u Evropskoj uniji interesovanje za nauku u porastu, čemu doprinose mnogobrojne manifestacije i organizacije koje se bave promocijom nauke.

Nauka je u Evropi sve popularnija Foto: Shutterstock

Neki od rezultata ovog istraživanja su sledeći: skoro 80 odsto Evropljana kaže da su zainteresovani za naučna otkrića i tehnološki razvoj, u poređenju sa 65 odsto zainteresovanih za sport. Preko 70 odsto Evropljana smatra da će istraživanja u EU-u postati mnogo značajnija u budućnosti, a 57 odsto ispitanika smatra da naučnici treba da ulože više napora kako bi iskomunicirali svoj rad, dok 66 odsto kaže da države treba da urade mnogo više kako bi zainteresovale mlade ljude za nauku.

Popularisanje nauke, pogotovu među najmlađima, postaje jedan od prioriteta EU-a. Nauka počinje da izlazi na ulice, osvaja javne prostore, galerije, filmske dvorane i sve veći broj naučnopopularnih manifestacija prati i velike naučne događaje.

Tako, i najveću evropsku naučnu konferenciju ESOF (Euroscience Open Forum), koja je održana od 11. do 15. jula u Dablinu, proglašenom za Grad nauke 2012, prati svojevrsna proslava nauke.

ESOF okuplja više od 5000 učesnika među kojima su dobitnici Nobelove nagrade, vodeći istraživači, donosioci odluka, vodeći ljudi iz sveta biznisa i međunarodni mediji. Oni su tokom četvorodnevne konferencije diskutovali o novim otkrićima i pravcima u kojima se kreću savremena istraživanja i nauka u Evropi. Program pokriva velike aktuelne naučne izazove, uključujući zdravlje, hranu, energiju i  klimatske promene.

Među najznačajnijim govornicima bili su Rolf-Diter Hojer, generalni direktor CERN-a, Čarls Bolden, iz NASA, Džuls Hofman, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu i mnogi drugi.

Inače, Euroscience Open Forum je interdisciplinarni skup posvećen naučnim istraživanjima i inovacijama. Osnivač ESOF-a je Euroscience, organizacija koja se bavi podrškom i promocijom nauke i tehnologije u Evropi i okuplja individualce zainteresovane za stvaranje naučne Evrope. Održava se svake dve godine u nekom od evropskih gradova. Stokholm je bio domaćin 2004, zatim Minhen 2006, Barselona 2008, Torino 2010. Ove godine domaćin je bio Dablin, dok je Kopenhagen određen kao Grad nauke u kome će se ESOF održati 2014. godine.

Pored Evropske naučne konferencije, u Dablinu se tokom cele godine održava svojevrsni festival sa preko 160 događaja, koji predstavljaju najbolje od irske kulture, umetnosti i nauke.

Izvor: Elementarijumostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je februarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.