Problemi sa ledenim zidom u Fukušimi

Stvaranje ledenog zida namenjenog sprečavanju isticanja radioaktivne vode iz Fukušime ne ide po planu.

Problemi sa ledenim zidom u Fukušimi Foto: profimedia

Nakon više od tri godine od razornog zemljotresa i cunamija koji su uništili severoistočni Japan i nuklearnu elektranu Fukušima, ne jenjavaju napori da se smanje katastrofalne posledice. Prostor oko nuklearne elektrane danas je grad duhova. Prošle nedelje Tokijska električna kompanija (TEPCO) otkrila je da se ledeni zid koji treba da zadrži radioaktivnu vodu koja curi iz uništenih reaktora ne hladi onoliko brzo koliko je planirano.

U prva tri meseca nakon početka izgradnje, temperatura tla oko barijere namenjene zadržavanju kontaminirane vode u rovovima pala je na previsokih 15 stepeni, zbog čega je TEPCO predstavio novi plan za ubrzavanje procesa - bacanje 10 tona leda svakog dana, kako bi se zid stvorio.

TEPCO je izjavio kako spori tok vode sprečava stvaranje ledenog zida, zbog čega ne može da postigne idealnu temperaturu od 5 stepeni. Konačan zamišljeni izgled zida trebao je da bude dostignut do kraja maja. Kako bi ubrzao proces smrzavanja tla, TEPCO će bacati velike količine leda i povećati broj podzemnih cevi.

Od 1. avgusta, TEPCO će bacati 10 tona leda i jednu tonu suvog leda svaki dan u jarke koji okružuju reaktore. Ako temperatura padne dovoljno nisko, vremenom će količina leda koja se baca biti smanjena na 4 ili 5 tona. Biće dodate i četiri podzemne cevi koje dostavljaju rashladnu tečnost.

Jedan od ključnih ljudi uključenih u nadgledanje ovog projekta, na sastanku na kojem su predstavnici TEPCO-a predstavili svoj plan, izrazio je sumnju da će se zid uspešno stvoriti i predložio je da se rovovi oko reaktora jednostavno zabetoniraju, kako bi se sprečilo isticanje kontaminirane vode.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u junskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.