Na današnji dan, 22. jul: Zemljani otkrili tajne Venere

Sovjetska kosmička sonda "Venera 8" prva se meko spustila na površinu Venere, sa koje je, pre nego što su izgoreli instrumenti, emitovala podatke.

Na današnji dan, 22. jul: Zemljani otkrili tajne Venere Foto: Wikimedia Commons

Venera 8 lansirana je 27. marta 1972. godine i bila namenjena za istraživanje atmosfere Venere i spuštanje na planetu. Instrumenti su merili temperaturu, pritisak, osvetljenje, visinu, sastav gasova i njihov spektar. Deo koji se nije spuštao na planetu je imao i detektor kosmičkih zraka, sunčevog vetra i ultraljubičasti spektrometar.

Znate li šta je to Venerin sneg?

Odsek za spuštanje je ušao u atmosferu Venere 22. jula 1972. godine. Brzina je smanjena od oko 42000 km/č do oko 900 km/č sa aerodinamičkim kočenjem. Padobran obima 2.5 metra je otvoren na visini od 60 km, i sistem za hlađenje je korišćen da održi unutrašnju temperaturu niskom.

Nagli pad osvetljenja je detekovan na visinama 35-30 km, a ispod 10 km brzina vetra je bila samo oko 1 m/s. Venera-8 se prizemljila oko 9:32 po univerzalnom vremenu, na 10 stepeni južno, 335 stepeni zapadno.

Čudno otkriće: džinovski prsten prašine nađen blizu Venerine orbite

Podaci su potvrdili ranija merenja Venere-7. Temperatura na površini je izmerena kao 470 °C, a pritisak 90 atmosfera. Osvetljenje je izmereno kao slično onom na Zemlji pri oblačnom danu, a vidljivost 1 km.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
Pogledajte šta vas očekuje u decembarskom izdanju časopisa National Geographic Srbija.