Čikago postavlja superprovodljivi kabl

Kako pretnje od terorizma i ekstremnih vremenskih nepogoda uvek vrebaju na horizontu, Čikago postaje sve kreativniji prilikom nadogradnje svoje infrastrukture. Glavna električna kompanija ovog grada, Komeršal Edison (KomEd), planira postavljanje superprovodljivih kablova kako bi se sprečio nestanak struje u centru grada.

Čikago postavlja superprovodljivi kabl Foto: profimedia

Posao zvuči poprilično jednostavno. KomEd će postaviti superprovodljive kablove uz postojeće bakarne pod zemljom. Obe vrste su istih obima, ali superprovodljivi kabl može da prenese deset puta veću energiju od običnog. To ga čini sličnim kablovima koji prenose struju direktno iz elektrana i znači da mreža može da preusmeri struju u slučaju katastrofe, kako ne bi došlo do prekida.

Još uvek nije najjasije koliko dobro će superprovodljivi kablovi raditi, budući da je ovo prvi put da se primenjuju u komercijalne svrhe. Takođe, ova investicija neće biti jeftina. Odeljenje za unutrašnju bezbednost je već uložilo 60 miliona američkih dolara u projekat, a iz KomEda poručuju da će konačan iznos biti daleko veći kada sve bude urađeno. Međutim, kada se uzme u obzir da nestanak struje košta državu od 18 do 33 milijardi dolara godišnje u proseku, investicija deluje isplativo.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...