Tesle više ne žive u Smiljanu

Kako sada izgleda rodni kraj slavnog istraživača?

Tesle više ne žive u Smiljanu Foto: Wikimedia Commons

Sedim u hladovini, na klupi pored kuće porodice Tesla, a sunce koje je uprlo u svod čini da se ljaska gaj na obližnjem brdašcu, a meni dođe da ustanem i lunjam po predelu na kome se sve vidi kao pod mikroskopom. Sve kao da je nadohvat.

Ono što je Nikola Tesla voleo. Put, koji vodi ka Gospiću, puteljci do crkve, obližnjih kuća i školi. Gde su braća i sestre, Mara, Milutin, Nikola ili Dane Tesla išli kod svojih rođaka ili prijatelja u selu Smiljan. Danas u selu više nema njihovih potomaka, u grobnicama je zbog pogroma skončalo, kako knjige svedoče, 119 članova porodice Tesla.

Velikan nauke, tada već upisan u knjige državljana Sjedinjenih Američkih Država imao je intenzivnu prepisku sa mnogima u Zagrebu i Beogradu, nastojeći da se zlo zaustavi, ali nije uspeo. Tokom rata devedesetih i ono malo Srba iz Smiljana kao je netragom nestalo. Selo u kojem su bili nekada u svojoj domovini, sada je samo žalostan trag neuspelog koncepta civilizacijskog rešavanje pitanja odnosa Srba i Hrvata na Balkanu. A životopis Nikole Tesle je takav kakav je.

Rođen je u porodici sveštenika Srpske pravoslavne crkve 10. jula 1856. u tom Smiljanu. Tada je to bila Vojna krajina Austrije, zatim Jugoslavija te danas Republika Hrvatska. Otac Milutin i majka Georgina, poznatija kao Đuka, imali su sina Danu i kćerke Angelinu i Milku, starije od Nikole, te Maricu, najmlađu.

Za Nijagarine vodopade Nikola je čuo u pripremnoj osnovnoj školi u Gospiću (bio je u njoj od 1866. do 1870), kada je napisao: „Bio sam očaran opisom Nijagarinih vodopada koji sam pažljivo pročitao – a u mašti sam zamislio veliki točak koji pokreću ovi slapovi. Rekao sam ujaku da ću otići u Ameriku i tamo ostvariti svoj projekat. Trideset godina kasnije video sam kako se moje ideje ostvaruju na Nijagari i divio se nedokučivoj tajni uma.“bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je julsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.