Dan nauke 2012

Dan rođenja Nikole Tesle od prošle godine se obeležava i kao dan posvećen nauci…

Dan nauke 2012 Foto: Shutterstock

Dan nauke se kao nacionalna manifestacija obeležava 10. jula povodom rođendana Nikole Tesle (1856-1943), koji je rođen upravo 10. jula u Gospiću u Hrvatskoj. O tome je krajem avgusta 2010. Vlada Republika Srbije donela Odluku (“Sl. glasnik”, br.62/2010).

Zahvaljujući tome, Dan nauke nije posvećen samo Teslinom liku i delu, već proslavljanju nauke uopšte. Pre nego što je izabran za Dan nauke, ovaj datum se, počev od 2002. godine, u Srbiji obeležavao kao Dan Nikole Tesle. Ideja o proširenju manifestacije javlja se 2006. godine kada se pojavio predlog da se ovaj datum proglasi za Međunarodni dan nauke i pronalazaštva.

Međutim, predlog nije dobio širu međunarodnu podršku. Četiri godine kasnije, na predlog tada nadležnog ministarstva za nauku, Vlada Srbije je na sednici održanoj 26. avgusta 2010. proglasila dan rođenja Nikole Tesle za Dan nauke, a program obeležavanja je poveren Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj.

U međuvremenu je ovo ministarstvo ukinuto, ali je Zakonom o NID osnovan Centar za promociju nauke koji je preuzeo nadležnosti u domenu promocije i popularizacije nauke, pa se uključio i u organizaciju ove nove manifestacije.

Dan nauke je prvi put obeležen 2011. godine, a Centar za promociju nauke je program posvetio upoznavanju javnosti sa mladim naučnicima iz Srbije.

DAN NAUKE 2012.

Na Dan nauke, 10. jula, sa početkom u 19 časova, CPN organizuje besplatne posete Astronomskoj opservatoriji, koja ove godine obeležava 125 godina postojanja. Za ovaj naučni izlet možete se prijaviti na internet sajtu posvećenom Danu nauke.

Pored toga, Centar za promociju nauke u Galeriji nauke i tehnike SANU-a od 18 sati organizuje tribinu „Lov na Higsov bozon: Da li je uhvaćena božja čestica“.

Istražite više na internet sajtu posvećenom Danu nauke.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...
U prodaji je septembarsko izdanje časopisa National Geographic Srbija.