Bubrezi odrasle osobe stalno rastu i preoblikuju se

Naučnici sa Instituta za biologiju matičnih ćelija i regenerativnu medicinu Stanford i Medicinske škole Sakler u Izraelu dokazali su da bubrezi stalno rastu i imaju začuđujuću sposobnost regeneracije. Time je pobijena decenijama prihvaćena teorija da to nije moguće. Ovo otkriće otvara nove puteve na području regeneracije, pa čak i gajenja bubrega.

Bubrezi odrasle osobe stalno rastu i preoblikuju se Foto: profimedia

"Radi se o temeljnim otkrićima koja imaju direktne posledice na bolesti bubrega i njihovu regeneraciju", rekao je Juval Rinkevič, vodeći autor istraživanja sa Instituta Stanford. Do sada je preovladavalo mišljenje da se ćelije bubrega reprodukuju odjednom za vreme potpunog formiranja samog organa. Novi nalazi, pak, otkrivaju da se bubreg tokom života regeneriše i popravlja.

"Ovo istraživanje pokazuje nam da bubreg ni u kom slučaju nije statičan organ.", rekao je doktor medicine Bendžamin Dekel, jedan od autora sturije. "Neverovatno je da se bubreg stalno podmlađuje, a specijalizovane ćelije bubrega stalno i iznova stvaraju."

Istraživanje, koje je obavljeno na miševima, takođe pokazuje način na koji se bubrezi regenerišu. Umesto jednog tipa ćelija koje mogu zameniti bilo koji izgubljeni ili oštećeni deo tkiva bubrega, postoji veći broj specijalizovanih matičnih ćelija u različitim segmentima bubrega koje dovode do rasta novih ćelija za svaku pojedinu vrstu bubrežnog tkiva.

"To je poput drveća s granama, gde svaka grana vodi računa o svom vlastitom rastu, umesto da zavisi od stabla.", kaže Dekel.

Naučnici su takođe pokazali da se ogluka o rastu ovih ćelija donosi kroz aktiviranje ćelijske signalizacije koja uključuje belančevinu nazvanu Wnt. Iako populacija epitelnih bubrežnih ćelija izgleda isto, kapacitet bubrega za stvaranje novih ćelija može se pratiti unazad sve do starih ćelija u kojima je Wnt aktiviran i koje zatim izrastaju u samo određene vrste bubrežnog tkiva.

"Saznanje da je Wnt odgovoran za rast novog bubrežnog tkiva, otvara nam novi terapeutski cilj - unapređivanje ili vraćanje regenerativnih sposobnosti bubrega. Možda ćemo uspeti u nameri da aktiviramo Wnt kako bi se stvarale nove ćelije bubrega.", rekao je Rinkevič.

Ovo otkriće važno je za naučnike koji pokušavaju da stvore delove bubrega u laboratoriji. Međutim, oni upozoravaju da do takvog napretka neće doći preko noći. "Razvoj čitavog bubrega u labotatoriji biće komplikovan, jer treba uskladiti čitav niz različitih ćelija koje tome prethode i pružiti im odgovarajući podsticaj. Ovde se ne radi o krvi ili imunološkom sistemu gde se rekonstrukcija vrši iz samo jedne vrste matičnih ćelija.", izjavio je Dekel.bonus video
ostavite komentar
Inicijalizacija u toku...